Siirry pääsisältöön

Joululahjavinkkejä: terveyttä ruoasta

Tämän joulun viimeinen joululahjavinkkini sisältää kolme kirjaa, joissa kerrotaan terveyttä edistävistä ruoista ja mausteista. Superruokaintoilu menee varmasti ohi, mutta ehkä siitä jää jäljelle tieto siitä, ettei ole ihan sama, mitä suuhunsa pistää. Tässä on siis lahjavinkkejä ruoan terveysvaikutuksista kiinnostuneille.

Tonia Reinhard: Superruokaa – maailman terveellisimpiä ruoka-aineita 
Tämä runsaasti kuvitettu superruokaopas esittelee 200 terveellistä ruoka-ainetta. Pääpaino on kasviksissa, mutta kirjassa on luvut myös lihasta ja kalasta sekä ravintolisistä. Periaatteessa kirjan raaka-aineilla pystyy kokoamaan kokonaisia aterioita, sillä siinä esitellään niin monenlaisia ruokia.

Jokaiselle Superruokaa-kirjan ruoalle on varattu sivu tai kaksi, mutta tilasta suuren osan vievät kuvat. Tieto on jaettu yleisesittelyyn ja terveysvaikutuksiin. Asioita on helppo myös silmäillä, sillä osa tiedosta on laitettu käteviin laatikoihin. Kuvat ja ilmava taitto antavat kirjalle ajankohtaisen ja raikkaan ilmeen. Kirjassa on miellyttävä yleisilme, joka kutsuu selaamaan ja tutustumaan.

Superruokaa-kirjan kieli on neutraalia ja asiapitoista. Käännöskirjojen tapaan tässäkin pistää muutama asia silmään, kuten se mitä kasveja voi kirjan mukaan kasvattaa kotona. Kirja on kuitenkin erittäin hyvä opas superruokaan hurahtanelle. Tämän kirjan avulla oppii, etteivät pelkästään raakasuklaa ja goji-marjat ole superruokaa, vaan sitä ovat myös tutut kaura ja mustikka.

Reinhard, Tonia: Superruokaa – maailman terveellisimpiä ruoka-aineita (Superfoods, The Healthiest Foods on the Planet, 2010). Suomennos: Nora Ahtola. 255 sivua. Tammi, 2011. Tammen sivuilla ja Adlibriksessä.

Sinikka Piippo: Elinvoimaa mausteista – terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö 
Suomalaista osaamista kasvien ja terveyden saralla esittelee jälleen Sinikka Piippo. Tällä kertaa hän on paneutunut maustekasveihin ja niiden terveysominaisuuksiin kirjassaan Elinvoimaa mausteista. Kirja sisältää todella valtavasti tietoa maustekasveista ja niiden sisältämistä aineista.

Kirjassa nautittavinta on se tarkkuus ja yksityiskohtaisuus. Jokaisen mausteen sisältämät vaikuttavat aineet tulevat esitellyiksi haihtuvista öljyistä happoihin ja kivennäisaineisiin. Mukana on tietysti myös varoituksia, jotka tällaisten paljon tehoja sisältävien kasvien kanssa pitää ottaa huomioon.

Elinvoimaa mausteista on erittäin kattava tietokirja mausteista. Jokainen mauste on käsitelty huolella ja tarkkaan. Mukaan on otettu terveysvaikutusten lisäksi tietysti myös maustekäyttöä ja historiaa. Jos minun tulisi valita näistä kolmesta kirjasta suosikkini, se olisi tämä kirja. Kannattaa tutustua myös Piipon edelliseen kirjaan Suomalaiset marjat.

Sinikka Piippo: Elinvoimaa mausteista – terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö. 336 sivua. Minerva, 2011. Minervan sivuilla ja Adlibriksessä.

James A. Duke: Parantavien ruokien opas – Luonnonmukaisia hoitokeinoja yli 80 yleiseen vaivaan
Parantavien ruokien oppaassa on hiukan erilainen lähtökohta ruoka-aineisiin kuin noissa kahdessa ylemmässä kirjassa, joissa edettiin ruokien perusteella. Tämä kirja lähestyy ruokia vaivojen kautta, eli ruoat on jaettu kirjassa niiden tautien ja vaivojen alle, joihin niillä on vaikutusta.

Parantavien ruokien opas ei ulkoasullaan komeile, sillä kirjassa ei ole lainkaan kuvia. Tämä tekee kirjan ulkoasusta vähän ankean, mutta lyhyet luvut ja runsaat väliotsikot keventävät lukukokemusta ja ilmettäkin. Minua hiukan häiritsee kirjan tapa puhutella lukijaa, mutta minä pidänkin enemmän sellaisista tietokirjoissa, joiden kertojaa ei huomaa ollenkaan.

Kirjan sisältö kärsii vähän siitä, että se painottuu niin voimakkaasti Yhdysvaltoihin. Parantavien ruokien opas on onneksi tarkistettu Suomessa, joten sen tietojen pitäisi olla toimivia myös täällä. Kirjan hyviä puolia on taas helppokäyttöisyys ja helppotajuisuus.

Duke, James A.: Parantavien ruokien opas – Luonnonmukaisia hoitokeinoja yli 80 yleiseen vaivaan (The Green Pharmacy. Guide to Healing Foods, 2008). 415 sivua. Suomentaneet: Joel Kontro ja Tarja Kontro. Otava, 2011. Otavan sivuilla ja Adlibriksessä.

Kommentit